Geldt common law ook voor de EU landen?

Home/Recht en law informatie/Geldt common law ook voor de EU landen?

Geldt common law ook voor de EU landen?

Idd  ook de EU leden met hun civil law systeem kunnen gebruik maken van het common law.  Dat zorgt voor een lucratieve legale sector in de UK. Echter de Brexit zorgt er wel voor dat de britse rechterlijke beslissingen moeilijker te handhaven. Sommige continentale rechtbanken zullen kijken om recht te spreken over deze common law zaken.

In het privaatrecht bestaan er in de wereld grofweg twee grote rechtssystemen: het Civil Law systeem en het Common Law systeem.

Civil Law, de Engelse benaming voor continentaal/burgerlijk recht, en kent zijn oorsprong in het Romeinse recht.

In Civil Law houdt de rechter zich strikt aan wat is vastgelegd in de wetboeken (legale fictie dus leugen wordt wet en waarheid). Deze wetten worden door de overheid opgelegd. De rechter  is gebonden aan die wetten en regels.  De rechter kan ook jurisprudentie inroepen (uitspraken in andere zaken).  Dit recht wordt voornamelijk toegepast op het Europese vasteland, maar ook in Latijns-Amerika en delen van Afrika en Azië.

Common Law is een rechtsstelsel dat in Engeland is ontstaan en zijn oorsprong heeft in het gewoonterecht.

Het gewoonterecht is  gebaseerd op gewoonten die van generatie op generatie worden doorgegeven en leunt daarom dichter aan bij een natuurlijk leven. Rechters spreken dus recht op basis van dit gewoonterecht, aangevuld met algemene rechtsbeginselen. Wetten bestaan wel, maar de invloed ervan is binnen het Common Law systeem beperkt.

De belangrijkste rechtsbron in het Common Law systeem is de rechtspraak (case law). Via de case law studies, kan je van  precedent tot precedent, de rechtsontwikkeling traceren.

Het Common Law systeem is een typische rechtsvorm voor de Angelsaksische landen landen : Groot-Brittannië (verenigd koningkrijk), Ierland,, de Verenigde Staten, Australië, India en delen van Afrika, Canada, Nieuw-Zeeland, de Engelssprekende Caraïbische landen, zoals de Bahama’s, Barbados, en Jamaica.

 

landen die met civil law werken

historische schets common law en civil recht

By | 2022-02-19T17:46:12+01:00 februari 19th, 2022|Recht en law informatie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment